Leffoja ja kirjoja vinkkaamassa

TET-harjoittelija Suvin vinkkaukset eräänä marraskuun lopun päivänä

– Valitsin TET-harjoitteluni aikana muutamia näkemiäni elokuvia ja lukemiani kirjoja vinkattaviksi leffoista ja kirjoista riemuitseville:

Leffat

The Green Knight

Elokuva kertoo tulevasta ritarista Gawainista, jolla ei ole kaikkea aivan hallussa. Elokuvan päätarina on Gawainin matka ja sen haasteet. Tämä ei ole klassinen ritaritarina, joten en suosittele elokuvan katsomista ritarimeininki mielessä.

Elokuvan tarina lähtee käyntiin, kun joulujuhliin astelee vihreä ritari, jolla on haaste mielessä. Haaste kuuluu näin: Haasteen hyväksyneen pitää iskeä vihreätä ritaria kerran, ja tasan vuoden päästä vihreä ritari iskisi haastajaa täysin samalla tavalla ja voimalla. Gawain ottaa haasteen vastaan ja iskee ritarilta pään irti, minkä jälkeen ritari nostaa päänsä maasta, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan ja poistuu muistuttaen Gawainia vuoden päästä toteutuvasta kohtalosta. 

Vuosi kuluu nopeasti ja Gawainin on aika lähteä matkaan, joka on epäonnistumisien mahtava matka.

Mielestäni elokuvassa on panostettu enemmän musiikkiin ja maisemiin kuin tarinaan, mikä on ymmärrettävää, kun ottaa huomioon, että elokuva perustuu 1300-luvun legendoihin. Tarinan yksityiskohdat ovat aika vapaasti tulkittavissa, joten suosittelisin elokuvaa omien tulkintojen faneille.

Arvioni 3,5/5

Dyyni

Elokuva perustuu Frank Herbertin 1960-luvulla kirjoittaman tieteisfiktiokirjasarjan ensimmäiseen osaan. Elokuva kulkee hitaasti ohjaajan auteur-tyylin saatossa. Jos elokuva menestyy ja saa jatko-osia, uskon, että sarjasta voisi tulla uusi Star Wars. 

Atreides-klaani saa keisarilta tehtäväksi aavikkoplaneetta Arrakiksen hallitsemisen ja arvokkaan aineen keräämisen. Harkonnen-klaani ei pidä tästä muutoksesta, sillä he ovat olleet planeetan hallitsijoita aikaisemmin ja tämä aine on suuri tulojen lähde. He tajuavat, että planeetalla ei ole valvontaa, joten he päättävät tuhota Atreides-klaanin, kun muut eivät pääse auttamaan. Mutta onnistuuko suunnitelma?

Suosittelen elokuvaa hitaasti etenevän ja eeppisiä kohtauksia sisältävän scifin faneille. 

Arvioni 4/5

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings  

Marvel Cinematic Universen (MCU) uusi sankari on saapunut. Tämä elokuva sisältää tietoa kiinalaisesta kulttuurista ja uskomuksista. Elokuvalla oli suuri budjetti, ja se näkyy – tämä elokuva sisältää useita visuaalisesti suurenmoisia kohtauksia. 

Kotoa karannut Shang-Chi palaa Kiinaan saatuaan siskoltaan kortin, mutta sisko ei ollutkaan lähettänyt korttia. Lähettäjä nimittäin oli heidän isänsä, jolla on suunnitelma heidän kuolleen äitinsä pelastamiseksi. Se ei kuitenkaan ehkä ollut yhtä hyvä idea kuin miltä se vaikutti. Sekalainen sakki lähtee tapaamaan mystisen äidin sukua, ja siitä vasta toimintaspektaakkeli syntyykin!

Suosittelen MCU:n faneille sekä toimintaelokuvien napostelijoille, mutta älä huoli, elokuvassa on myös huumoria.  

Arvioni 4,8/5

Jungle Cruise

Tämä elokuva on aivan oppikirjan mukainen viidakkoseikkailuelokuva ilman suuria yllätyksiä lukuun ottamatta sitä, että perinteitä rikotaan, kun seikkaileva päähenkilö on nainen, tohtori Lily Houghton.

Kyseinen tohtori Lily Houghton haluaa lähteä löytöretkelle tuodakseen viidakosta saatavan ihmelääkkeen Englantiin. Koska ihmelääke on myyttisenä tarinana pidetyn puun terälehti, hän ei saa avustusta tiedeyhteisöltä. Hän päätyy varastamaan tarvittavat esineet matkaa varten, mutta suututtaa samalla saksalaisen prinssin ja lähtee matkaan veljensä kanssa. Viidakkokaupunkiin saavuttuaan hän palkkaa oppaan, jolla on salaisuus. Porukka lähtee vaaralliselle jokilaivamatkalle, jolta ei puutu vauhtia eikä vemmellystä. 

Suosittelen elokuvaa viidakkoelokuvista nauttiville. 

Arvioni 4,25/5

Kirjat

Marc-Uwe KlingQualityland (Like, 2021), suomentanut Sanna Van Leeuwen

Kirjassa eletään yhteiskunnassa, jossa algoritmit tuovat paketteja ennen kuin edes ehdit tilata ja tajuta tarvitsevasi niitä. Ihmisarvosi määritellään RateMe-sovelluksen tasolla, joka lasketaan esimerkiksi luovuuden, asuinalueen ja elinajanodotteen mukaan. Jos tasosi on alle 10, olet erittäin vähäarvoinen. Korkeampiarvoiset ihmiset voivat esimerkiksi vaihtaa liikennevalon väriä tai kutsua julkisen ajoneuvon paikalle. Asukkaiden sukunimet tulevat heidän vanhempiensa töistä.

Kirjan päähenkilö on Peter Työtön, jolla ei mene aivan ideaalisesti elämässä. Pääjuoni lähtee käyntiin, kun Peter saa tuotteen, jota hän ei halunnut. Hän haluaa palauttaa sen, mikä vie tässä kyseisessä yhteiskunnassa enemmän voimia kuin mihin lukija on tottunut.

Mielestäni kirja tuo uniikin määrän tulevaisuuden teknologiaa maailmaansa. Usein muissa tämänkaltaisissa teoksissa keskitytään yhteen teknologiseen erikoisuuteen, esimerkiksi puolisonlöytämisalgoritmeihin. Tämä kirja kuitenkin sisältää useita teknologian elementtejä, mikä synnyttää uskottavamman futuristisen teknologiaympäristön.

Arvioni 4,5/5

Ernest Cline, Ready Player One (Random House, 2011)

Kirja eroaa vuoden 2018 elokuvasta erittäin paljon, joten kirjan lukeminen
tuntuu uudelta kokemukselta. 

Kirja tapahtuu lähitulevaisuudessa, jossa ihmiskunta viettää suurimman osan ajastaan
virtuaalitodellisuuspeliuniversumissa. Siellä lähes kaikki on mahdollista. Pelissä
järjestetään suuri aarrejahti tekijän kuoleman vuoksi, ja voittaja perisi pelin
ja sitä tehneen firman omaisuuden. Aarrejahdissa tehtävänä on etsiä kolme
avainta sekä porttia, jotta pääsisi kultaisen munan luokse. Jahdissa ei ole
tehty yhtään edistystä vuosiin, kunnes päähenkilö Wade Watts saa vinkeistä
kiinni ja lähtee ratkontavauhteilulle kasaten itselleen eritaustaisista
ihmisistä koostuvan tiimin. Siitä legendaarisen seikkailun portit avautuvat.

Arvioni 5/5

Adrienne Tooley, Sweet & Bitter Magic (Margaret K. McElderry Books, 2021)

Kirjan tapahtumat sijoittuvat tyypilliseen keskiajan fantasiamaailmaan. Kuningaskunnassa riehuu maaginen rutto, joka aiheuttaa muistinmenetystä. Sille ei ole parannuskeinoa. Kun taikayhteyttä piilotelleen tytön isä on sairastunut tähän tautiin ja hänen hoitamisensa käy aivan liian vaivalloiseksi, tyttö päättää lähteä tuhoamaan sairautta kirotun mustan magian käytöstä tuomitun noidan kanssa.

Mielestäni kirja on hyvä, ja nautin sen lukemisesta. Suosittelen sitä enemies to lovers -tarinoista pitäville.

Arvioni 4,5/5

Elina Rouhiainen, Väki 1: Muistojenlukija (Tammi, 2017)

Tämä kirja on trilogian ensimmäinen osa. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat nykyajan Suomen pääkaupunkiseudulle. Tyttö, jolla on kyky varastaa muistoja, saa selville, että hänen ja hänen lapsuudenkaverinsa lisäksi on myös muita, joilla on samankaltaisia kykyjä. Kun hän etsii kyvyistään lisää tietoa, Väki-niminen järjestö lähtee jahtaamaan häntä ja hänen ystäviään.

Suosittelen jonkin sortin vaihtoehtoisen maailman faneille, sillä maailma on muuten täysin samanlainen kuin meidän lukuun ottamatta muutamien ihmisten voimia.

Arvioni 3,75/5

Iloisia luku- ja katseluhetkiä sekä mukavaa loppuvuotta!

© Tarusola

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *