Tarinanoppia heittämässä

Tarinanopat

Kahden ystävän kohtaaminen eräänä elokuisena iltana tarinoiden äärellä

– Moi, Sini! Viimeksi me kerrottiin tarinaa kuvin. Haluaisitko kokeilla tällä kertaa tarinan kertomista sanoin mutta kuvien inspiroimana?
– Kuulostaa mielenkiintoiselta. Mitä sulla on mielessä?
– Mulla on tällaisia Saksasta ostamiani noppia, joita heittämällä voi kehitellä tarinoita eri tavoin.
– Ahaa! Eli miten me nyt edetään?
– Perusversiossa heitetään yhdeksän noppaa, jotka voi sitten järjestää haluamallaan tavalla. Kolme noppaa alkua, kolme keskikohtaa ja kolme lopetusta varten.

Tarinanopat avatussa paketissa

– Millaisia noppia nämä paketit sisältävät?
– Tässä oranssikantisessa rasiassa on esimerkiksi erilaisia hahmoja, esineitä ja symboleja kuvaavia noppia. Tässä sinikantisessa rasiassa on tekemistä kuvaavia ja tässä kolmannessa taikuuden elementtejä symboloivia noppia. Me voitaisiin ottaa kokeeksi joka rasiasta kolme. Heitä sä!
– Nyt lähtee!
– Sitten vain valitsemaan yksi kerrallaan noppia ja kehittelemään tarinaa! Aloita vaikka sä!

Heitetyt nopat sekaisin

– Mä valitsen aloitukseen tämän nopan, jossa on sammakko. Olipa kerran pieni utelias sammakko, joka asusteli pesäkolossaan synkän metsän siimeksessä.
– Mä otan seuraavan nopan, johon on kuvattu nämä mysteerikasvot. Sammakko haaveili olevansa suurikokoinen ja vaikutusvaltainen. Se halusi herättää kunnioitusta ja ehkä jopa hieman pelkoa muissa metsän asukkaissa.
– Tuhistessaan eräänä yönä pesäkolonsa pehmeydessä sammakko tempautui jännittävään seikkailu-uneen.
– Unen pyörteissä sammakko oli muuttunut supervoimat omaavaksi taikasammakoksi, joka pystyi matkustamaan maailman ääriin ja perehtymään kokonaan uusiin ulottuvuuksiin.
– Matkatessaan kohti sille tuiki tuntemattomia seutuja sammakko kuuli yhtäkkiä jostain hätähuutoja. Oli tullut sen hetki toimia kuten supersankarit. Sammakko riensi apuun.
– Sammakko suunnisti kohti ääntä ja löysi lohduttoman tytön, joka valitti surkeana kohtaloaan. Hän ei ollut hyvä missään, eikä mikään onnistunut.
– Sankarisammakko avasi pienen suunsa ja löysi juuri oikeat sanat, joiden voimalla se rohkaisi tyttöä raivaamaan tieltään esteet. Se otti tytön kyytiinsä lentelemään korkeuksiin ja näytti tytölle, miten suuri maailma on ja miten pienet tytön murheet ovat.
– Kun Sankarisammakko laski tytön hellästi maan kamaralle, tyttö oli täynnä intoa ja voimaa. Hän halasi sammakkoa ja kiitti tätä sydämellisesti. Sammakon ansiosta tyttö huomasi, miten hienoa elämä onkaan.
– Sammakko heräsi unestaan. Se tunsi olonsa sankarilliseksi tai ainakin voimistuneeksi. Se ymmärsi, että sen ongelmat olivat yhtä pieniä kuin tytöllä unessa, kunhan osaa suhtautua niihin oikein. Sen pituinen se.

Heitetyt nopat järjestettynä

– Tästä voisi sitten lähteä hiomaan tekstiä. Todennäköisesti tarina muuttuisi matkan varrella paljonkin editointikierrosten edetessä. Spontaani runko kaikessa kliseisyydessään syntyi hetkessä. Varsinainen jatkokehittely olisi varmasti pidemmän pohdinnan tulos. Leikkisyys ja kokeilevuus ovat joka tapauksessa tärkeitä tarinoita luodessa. Mitä kaikkea syntyisikään, kun olisi aikaa? Kannattaa kokeilla noppien taikaa!
– Luuletko, että tämä sopisi myös esimerkiksi kuvien käytöstä kielen opetuksessa?
– Ehdottomasti! Näitä noppia voisi käyttää monella tavalla opetuksessa sekä suullisessa että kirjallisessa muodossa tehtävissä harjoituksissa.
– Noppien puutteessa mitkä tahansa kuvat, esimerkiksi taidekuvat, joita voisi nostaa silmät kiinni, toimisivat varmaan hyvin.
– Kyllä! Variointimahdollisuuksia on monia. Kokeillaan niitä myöhemmin!

Saksalaiset tarinanopat paketissa

© Tarusola

Please follow and like us:

3 Thoughts.

  1. Iloksemme olemme huomanneet, että tarinanoppia saa myös Suomesta. Olisi mukava kuulla, millaisia kokemuksia erityisesti opettajilla on niiden käytöstä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *